TRICOT

Standaard


snip_20160604110554Tricot is bekend als de katoenen T-shirt en ondergoedstof. En natuurlijk ook van lekker comfortabele zomerjurken. De term tricot komt van het Franse woord ‘tricoter’ wat breien betekent. Eigenlijk is tricot zelfs de algemene benaming voor gebreide stoffen. Jersey is de Engelse term voor tricot. Dat tricot gebreid is maakt dat de stof rekbaar is.

Door die rekbaarheid is tricot heel geliefd. Het draagt heel comfortabel, is fijn op de huid en makkelijk wasbaar. Sinds de komst van de tricots/jerseys waarin ook een paar procent elastische garens verwerkt zijn zoals lycra of het goedkopere elastan, is de stof alleen nog maar meer te verwerkt in de mode. Deze elastische garens in tricot zorgen ervoor dat de stof niet snel lubbert, ze maken de stof vormvaster en geven wat meer body.

Bekende tricots
– Puur katoenen tricot. Fijn voor onder meer T-shirts.
– Katoenen tricot met elastan. Deze draagt – net als bovenstaande tricot – koel en neemt goed vocht op. En deze blijft bovendien door het elastan goed in vorm. Dit type uni tricot is in oneindig veel kleuren te koop aan de meter.
– Viscose tricot: ook viscosegarens zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Daardoor draagt ook viscosetricot zomers koel.
– Het verschil tussen een viscose of katoenen tricot met elastan: viscosetricot heeft van zichzelf een mooie glans en valt soepeler dan de katoenen versie. De viscosekwaliteit is daardoor veel toegepast voor sluike vesten, jurken en tops. Puur katoenen tricot of tricot van katoen met elastan heeft een sportievere, matte uitstraling en is vaak ook wat dikker.
– Ook comfortabel en koel in de zomer: tricots met linnen erdoor. Die hebben vaak een wat onregelmatiger oppervlak.

Er zijn ook steeds meer bijzondere tricots te koop. Zoals rekbare imitatieleer-jerseys die bijna op echt leer lijken. Deze zijn vaak gemaakt van polyester met een ‘coating’; het leerachtige laagje.

artikel over stof van de Knip

Advertenties

»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s